Ciasto czekoladowe – idealne na święta
Ciasto czekoladowe (inaczej brownie) lubią niemal wszyscy, zarówno dzieci, jak i dorośli. Tego typu wypiek jest co prawda wysoko kaloryczny, ale zjedzony raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi 😉
Opisane poniżej ciasto czekoladowe jest po prostu przepyszne, smakuje prawie jak prawdziwa czekolada. Po prostu rozpływa się w ustach! A robi się je bardzo szybko i dziecinnie prosto 🙂
Zatem proszę, oto przepis:
Porcja: 416 kcal (8 porcji)
Składniki:
300 g (3 tabliczki) gorzkiej czekolady)
6 jajek
200 g cukru
100 ml naparu z czarnej kawy (w wersji dla dzieci może być napar z kawy inki)
150 g roztopionego masła
50 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić na parze. Żółtka ubić z cukrem. Ubijając dodawać kawę i masło, a następnie po łyżce czekolady. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie połączyć ją z masą czekoladową. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy i piec 30-40 min w temp. 150 st. C (ja piekę nieco dłużej ok 50 min.). Po ostygnięciu ciasto można polać polewą czekoladową i udekorować płatkami migdałów, orzechami lub innymi bakaliami.
Smacznego!
Propozycje innych ciast świątecznych znajdziecie tutaj:pierniki świąteczne, prosty i szybki sernik