KulinariaRodzina i wychowanie

Ciasto czekoladowe z ziemniakami (bez tłuszczu i prawie bez mąki)

Zorganizowaliśmy dla znajomych i przyjaciół Święto Pyry na swojej działce, czyli miłe biesiadowanie z potrawami z ziemniaków. Ja postanowiłam zaszaleć kulinarnie i upiekłam ciasto czekoladowe z ziemniakami (bez tłuszczu i prawie bez mąki).

Oto przepis:

Składniki

• 300 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej ugotować dzień wcześniej)
• 160 g cukru + 1 łyżka dodatkowo (może być brązowy)
• 2 łyżeczki cukru waniliowego (ale nie musi być, ja zrobiłam bez)
• 4 jajka
• 2 tabliczki gorzkiej czekolady
• 150 g mielonych migdałów (mogą być również jakiekolwiek orzechy lub mieszanka)
• 2 łyżki mąki pomieszane z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia
• szczypta soli
• kilka kropli olejku migdałowego lub innego (śmietankowy, waniliowy)

Przygotowanie

Żółtka należy oddzielić od białek, następnie utrzeć je z cukrem, cukrem waniliowym. Dodać czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej oraz rozgniecione ziemniaki (ziemniaki można rozgnieść widelcem). Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać zmielone migdały lub orzechy i mąkę z proszkiem do pieczenia i znowu dobrze wymieszać. Białka ubić z szczyptą soli, dodać łyżkę cukru i dalej ubijać. Masę wlać do ciasta i delikatnie wymieszać. Można dodać olejek.
Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej blachy (wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką) i piec ok. 1 godziny w temp. 175 st. C.

Przepis znaleziony w internecie, jednak musiałam go trochę zmodyfikować i dostosować do swoich warunków – źródło: http://kuchnia.wp.pl/id,10048,title,Ziemniaczane-ciasto-z-migdalami-i-czekolada,przepis.html?ticaid=115a93&_ticrsn=3

Smacznego!

Ciasto jest mocno czekoladowe, naprawdę pyszne. W środku wyczuwa się zmielone migdały/orzechy, jednak zupełnie nie wyczuwa się ziemniaków 🙂 Dzieciom bardzo smakuje 🙂