Porady różne

Czystek i miód – właściwości lecznicze

miódCzystek, moje zeszłoroczne odkrycie. Poleciła mi go mama i zaczęłam go stosować. Obecnie, gdy znów zaczyna się sezon na różnego rodzaju infekcje, zamierzam podawać go regularnie całej rodzinie. Mam nadzieję, że uchroni nas przed częstymi chorobami.

Czystek to roślina, która ma bardzo silne właściwości wzmacniające nasz układ immunologiczny.

Nie powoduje żadnych skutków ubocznych, nie można go również go przedawkować. Herbatkę z czystka mogą pić wszyscy, zarówno dorośli, jak i dzieci od 3 miesiąca życia.

Czystek zawiera duże ilości polifenoli, czyli silnych przeciwutleniaczy, które hamują rozwój stanów zapalnych, wzmacniają organizm, wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego oraz dodają energii. Czystek jest więc doskonałym środkiem chroniącym przed różnego rodzaju infekcjami.

Oprócz tego usuwa z organizmu metale ciężkie, ma właściwości przeciwnowotworowe, antygrzybiczne, antybakteryjne i antyalergiczne. Zalecany jest przy boreliozie i chorobie niedokrwistości serca. Ponadto wspomaga higienę jamy ustnej, działa wybielająco na zęby oraz redukuje przykry zapach potu.

Czystek należy pić regularnie, czyli codziennie przez dłuższy okres czasu (gdy chcemy na przykład uchronić się przed wirusami, najlepiej pić przez cały okres jesienno-zimowo-wiosenny).

Świetnie smakuje z dodatkiem miodu i cytryny lub bez niczego. czystek i miód

A skoro jesteśmy przy miodzie, to chciałabym Wam przybliżyć również cudowne właściwości tej złotej substancji. I tak:

Miód wielokwiatowy – doskonały przy anemii, zmęczeniu, zapaleniu gardła i przeziębieniu. Pomaga również w leczeniu chorób serca, przy regulacji ciśnienia i alergii (zwłaszcza na pyłki roślin). Dodaje energii.

Miód lipowy – doskonały przy leczeniu przeziębienia i grypy, posiada właściwości antybiotyczne, przeciwkaszlowe i przeciwgorączkowe. Ułatwia także zasypianie, działa antystresowo i reguluje ciśnienie.

Miód akacjowy – wspomaga trawienie, zapobiega wrzodom żołądka. Świetny przy chorobach dróg moczowych i nerek. Posiada działanie moczopędne oraz bakteriobójcze.

Miód gryczany – zawiera rutynę, polecany przy miażdżycy, złamaniach, przyspiesza bowiem gojenie się ran zarówno zewnętrznych, jak i wewnętrznych. Pomocny przy stanach wyczerpania nerwowego. Wpływa również korzystnie na pamięć.

Miód rzepakowy – posiada właściwości detoksykacyjne. Stosowany przy zapaleniach dróg oddechowych i schorzeniach serca. Chroni przed zakażeniem i pomaga w gojeniu się ran.

Miód spadziowy – działa wykrztuśnie, ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Pomaga przy infekcjach górnych dróg oddechowych.

Miód wrzosowy – posiada właściwości antyseptyczne, pomocny w stanach zapalnych jamy ustnej. Doskonały przy chorobach układu moczowego, kamicy nerkowej. Można stosować przy biegunce i przy zapaleniu jelit.

Miód faceliowy – działa na nadciśnienie, doskonale wzmacnia odporność oraz zapobiega zapaleniu górnych dróg oddechowych. Ma właściwości bakteriobójcze. Pomocny przy zatruciach, chorobach układu pokarmowego i astmie oskrzelowej.

Miód chabrowy – posiada silne właściwości antybiotyczne, hamuje rozwój bakterii, grzybów i pierwotniaków. Podwyższa odporność organizmu na wszelkie zakażenia i wzmacnia układ odpornościowy.

Uwaga! Miód można podawać dzieciom po ukończeniu 1 roku życia. Trzeba pamiętać, że miód może uczulać, dlatego warto wprowadzać w małych dawkach i obserwować reakcję organizmu dziecka. Istotne również jest to, że miód w temperaturze powyżej 40 st.C traci swoje cenne właściwości i staje się po prostu cukrem. Dlatego miodem należy słodzić herbaty, napary już po ostygnięciu.