Kulinaria

Pyszne owoce sezonowe

truskawki1Wreszcie nadszedł czas na sezonowe owoce. Właśnie mamy tak długo wyczekiwany sezon truskawkowy. Jedzmy ich jak najwięcej póki możemy, gdyż te przepyszne owoce są bardzo krótko.

Truskawki są owocem lubianym i cenionym za swoje właściwości prozdrowotne i walory smakowe.

Zawierają sporą dawkę witaminy C oraz witaminy z grupy B, między innymi B1 i B2, a także witaminę PP. Są również bogatym źródłem wapnia, żelaza, fosforu, manganu i potasu.

Można je jeść prosto z krzaczka, można też przyrządzać różne przysmaki deserowe i nie tylko. Truskawki rewelacyjnie smakują, gdy podamy je ze śmietaną lub jogurtem, albo jako placek z truskawkamidodatek do lodów oraz deserów owocowych. Z truskawek można również robić dżemy, kompoty, sosy owocowe, którymi polewamy naleśniki oraz koktajle. Fenomenalnie smakują w ciastach: różnego rodzaju plackach, tortach, czy innych wypiekach. Przepis na pyszny i niezwykle prosty oraz szybki placek owocowy znajdziecie tutaj.

Już wkrótce pojawią się też inne owoce: czereśnie, porzeczki, agrest, jagody, borówki, wiśnie, maliny, morele i wiele innych. Wszystkie są smaczne, zdrowe. Jeżeli mamy ich dość dużo i nie zdołamy zjeść, czy też nie mamy czasu na zrobienie przetworów, to można je zamrozić i wykorzystać później.

Zachęcajmy do jedzenia sezonowych owoców także nasze dzieci, gdyż są to rodzime płody, a co za tym idzie najlepiej nam sprzyjają. Spróbujmy podawać je w taki sposób, jaki najlepiej preferują maluchy. Mamy bowiem wtedy pewność, że je chętnie zjedzą.

A oto moja propozycja – koktajl z truskawek z miętą

Składniki:truskawki

Jogurt naturalny lub kefir lub maślanka (co kto lubi)
Truskawki (lub inne owoce sezonowe – można również je mieszać)
Kilka listków świeżej mięty
Opcjonalnie cukier do smaku (gdy owoce są kwaśne)

Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i miksujemy blenderem. Wlewamy do szklanek i pijemy :), smacznego!