Kulinaria

Pyszny jogurt owocowy na przekąskę, jak zrobić samemu

jogurtDzieci uwielbiają jogurty owocowe. Dlatego, zamiast kupować słodkie i nie zawsze zdrowe gotowe jogurty owocowe, pełne dodatków i chemii, warto zrobić taki jogurcik samemu. Zajmuje to tylko parę minut, a na pewno taki jogurt owocowy jest dużo zdrowszy, smaczniejszy i pożywniejszy, a co najważniejsze robimy go bez dodatku cukru i bez konserwantów.

Potrzebne nam będzie:

  • Jogurt naturalny (możemy go nawet zrobić samemu: wystarczy kilka łyżek jogurtu włożyć do mleka, pomieszać i postawić w ciepłym miejscu na ok. 8 godzin – np. na ciepłym kaloryferze),
  • Świeży lub mrożony owoc/owoce ( banan, truskawki, maliny, jagody i inne owoce),
  • Płatki górskie (owsiane) lub inne, nawet otręby, itp.
  • Dodatki: rodzynki, żurawina, wiórki kokosowe, nasiona słonecznika lub inne (kto, co lubi)

Sposób przyrządzenia:

Do jogurtu naturalnego dodajemy płatki owsiane, pozostawiamy na chwilkę, aby trochę namokły. Następnie dodajemy owoce i łączymy wszystko blenderem w jednolitą masę. Potem możemy dodać ulubione dodatki, czyli np. trochę żurawiny oraz nasion słonecznika i gotowe 🙂

Taka przekąska jest doskonała na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jogurt owocowy własnej roboty dostarcza organizmowi mnóstwo witamin, białko, wapń, błonnik i inne ważne składniki. Można go podawać nawet małym dzieciom. Można też zabrać w słoiczku na wycieczkę, czy spacerek (wówczas należy pamiętać, aby w miarę szybko go zjeść i aby nie był narażony na wysokie temperatury). Smacznego!

P.S. Starszym dzieciom (i oczywiście sobie) część małych, drobnych owoców można włożyć w całości (np. maliny, jagody), wówczas będzie co gryźć 😉