Rewelacyjna pizza z Tutti Santi
Niedawno otrzymałam propozycję wzięcia udziału w degustacji pizzy w nowo otwartej restauracji Tutti Santi w Poznaniu (ul. Ogrodowa 10). Jako, że ja oraz cała moja rodzina uwielbiamy pizze, nie wahałam się ani sekundy i na ową degustację się wybrałam.
Jest to już czwarta restauracja z tej sieci, a za wszystkimi stoją prawdziwi pasjonaci pizzy: V-ce Mistrz Świata oraz Mistrz Włoch w pizzy klasycznej Valerio Valle, a także Sergiusz Urbaniak, któremu zawdzięczamy to, że tak wspaniałą pizzę możemy zjeść w kilku miastach w Polsce, bo to właśnie on jest właścicielem sieci restauracji Tutti Santi.
Lokal w Poznaniu jest co prawda franczyzą, lecz wszyscy pizzaiolo (czyli piekarze pizzy) oraz pozostali pracownicy włącznie z samym właścicielem lokalu (franczyzobiorcą), zostali odpowiednio przeszkoleni przez samego mistrza Valerio Valle, bo jak sam twierdzi: prawdziwy sekret pizzy tkwi w cieście!
I rzeczywiście, ciasto pizzy w Tutti Santi jest rewelacyjne, odpowiednio chrupkie, wyjątkowo smaczne oraz… lekkostrawne. Jak uświadomił nas Pan Sergiusz podczas krótkiego wykładu na temat wyrabiania pizzy, technologia stosowana w restauracjach Tutti Santi została dopracowywana latami przez Pana Valerio, a cały proces dojrzewania ciasta uwzględnia zarówno procesy chemiczne zachodzące w cieście, jak i odpowiedni dobór najlepszych składników wysokiej jakości, sprowadzanych prosto z Włoch (specjalna mąka 5 stagioni, drożdże, oliwa). To wszystko sprawia, że pizza ma cudowny smak, właściwy kolor, chrupkość oraz jest łatwiej trawiona przez nasze żołądki 🙂
Ale ciasto to nie wszystko, do tworzenia pizzy w Tutti Santi wykorzystuje się same najlepsze, oryginalne włoskie składniki! Zarówno sery (mozzarella di Bufala), wędliny (szynka Prosciutto do Parma, Bresaola, Salami Milano), sos pomidorowy z pomidorów pelati, a także inne dodatki, są najwyższej jakości i bardzo świeże.
W Tutti Santi nie ma podróbek, tanich produktów zastępczych, wszystkie składniki są naprawdę pyszne i oryginalne. W restauracji nie uświadczysz także sosów do pizzy. Pizza jest bowiem tak smaczna sama w sobie, że zupełnie nie potrzebuje dodatkowego „doprawiania”.
Po skosztowaniu kilku rodzajów pizz podczas degustacji przygotowanej dla Wielkopolskich Blogerów Kulinarnych, muszę stwierdzić z czystym sumieniem, że to najlepsza pizza jaką jadłam w Polsce. Delikatne ciasto po prostu rozpływa się w ustach, a składniki zachwycają swoim wyrafinowanym smakiem.
Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie sprawdziła, czy restauracja jest przyjazna rodzinom z dziećmi. I tak: w lokalu jest kilka wysokich dziecięcych krzesełek, na razie co prawda nie ma jeszcze przewijaka, ale może będzie ;).
Restauracja jest dość małych rozmiarów, dlatego nie wszystko można tam zorganizować, na przykład nie ma miejsca na kącik dla dzieci, jednak właściciele liczą na to, że będą ją odwiedzać rodziny z dziećmi. Sami mają szóstkę dzieci, więc doskonale wiedzą, że pizza to prawdziwy przysmak każdego malucha i nastolatka.
Zaskakują także ceny potraw. Mimo, że wszystko wykonane jest z dobrych składników, ceny nie odbiegają od przeciętnych cen w innych pizzeriach w Poznaniu, a do tego można zakupić ćwiartkę dowolnej pizzy za jedyne 6,50 zł.
Do Tutti Santi z całą pewnością można udać się z pociechami, gdyż pizza tam serwowana jest dużo zdrowsza i smaczniejsza niż w przeciętnej pizzerii. Potwierdzają to moje dzieciaki, które wpałaszowały przywiezione przez nas pizze z wielkim smakiem!
Uwaga! W restauracji jest również półka z oryginalnymi produktami prosto z Włoch, które można zakupić i zabrać do domu. Jest wśród nich prawdziwa włoska mąka do pizzy (5 stagioni) i wiele innych smacznych rzeczy.
Z czystym sumieniem polecam Tutti Santi! My z pewnością będziemy tam zaglądać całą rodziną, ponieważ tak wspaniałej pizzy jeszcze nie jadłam 🙂 Bo w Tutti Santi (po włosku Wszyscy Święci) pizza tworzona jest z pasją! To widać, słychać i czuć… 🙂
Aktualizacja, 21.06.2015: Wybraliśmy się do restauracji całą rodziną. Mimo wczesnej godziny (ok. 13.15) wszystkie stoliki zajęte :), fakt, jest niedziela… 🙂 Na szczęście udało się nam w końcu coś upolować i zjedliśmy pizze na miejscu. Pyszna! Obsługa bardzo sympatyczna, pomimo tłumów gości.