KulinariaPorady różne

Jak rozgrzać się zimą – sprawdzone sposoby

Zima zbliża się wielkimi krokami. Już odczuwamy to na własnej skórze. Gdy wychodzimy na dwór, ubieramy czapki, szaliki, kozaki, rękawiczki, byleby tylko nie zmarznąć. W domu włączamy ogrzewanie, palimy w kominku, zatykamy czym się da szpary w oknach. I tak przez kolejne kilka miesięcy. Co jeszcze możemy zrobić, aby ogrzać organizm?

Co powinnyśmy uwzględnić w naszej diecie zimą, aby rozgrzać organizm od środka? Podam Wam kilka przykładów, co należy jeść w zimne dni, a czego unikać. 😉

_MG_1120

Zacznijmy od tego, że w chłodne dni powinnyśmy zadbać o to, by w naszych posiłkach pojawiły się ciepłe napoje, ale… uwaga! wbrew pozorom wcale nie gorące!

Pijmy zatem dużo ciepłych herbat z malin, bzu oraz lipy z dodatkiem skórek pomarańczy, imbiru, goździków, czy cynamonu.

Mimo, że cytrusy działają wyziębiająco, można dodawać je do ciepłych napojów, gdyż zawierają dużo witaminy C oraz rutynę, co bardzo wspomaga organizm w walce z sezonowymi infekcjami. Dodatkowo, okazuje się, że zapach pomarańczy działa na nas odprężająco i ułatwia zasypianie, a zawarte w nich flawonoidy zmniejszają procesy zapalne i działają przeciwbakteryjnie.

Bardzo dobrą przyprawą rozgrzewającą jest imbir. Możemy go stosować do dań mięsnych, rybnych, zup i deserów. Inną przyprawą, jaką możemy stosować w zimne dni, to papryczka chili. Po niej ciepło na pewno się w nas rozleje :). W okresie jesienno-zimowym w naszych potrawach nie może zabraknąć także czosnku. To naturalny antybiotyk, który również ma rozgrzewającą moc.

_MG_1107

W okresie chłodów należy zmniejszyć spożycie warzyw surowych (np. surówek) na korzyść jarzyn gotowanych. Potrawy powinny być cięższe i bardziej oleiste niż w innych okresach.

Do rozgrzania organizmu świetnie nadają się różnego rodzaju zupy tj. rosół, barszcz, krupnik, grochowa i fasolowa. Zimą jedzmy też przetwory domowe, kiszonki oraz miód.

Uwaga! Do słodzenia napojów lepiej używać miodu, gdyż cukier wyziębia!

Gdy temperatura na dworze spada, nasza chęć na tłuste potrawy wzrasta. Wykorzystajmy to zjawisko i uzupełnijmy niedobory cennych kwasów omega 3 zawartych w tłustych rybach, orzechach, czy oleju lnianym.

Inne przyprawy, które pomogą rozgrzać nasz organizm to: pieprz, bazylia, kurkuma, kardamon, tymianek, majeranek, rozmaryn. Dobrym dodatkiem do dań w tym okresie jest również cebula i por.

Kilka przepisów na napoje i herbatki rozgrzewające:

Napój imbirowy na zimę

Imbir zalać wrzątkiem, poczekać aż przestygnie (do ok.40 C), dodać miód i bezcukrowy sok np. z porzeczki lub cytrynę. Pić ciepły. Małym dzieciom trzeba rozcieńczyć.

Zimowy egipski napój z hibiskusa _MG_1111

Do żaroodpornego dzbanka należy włożyć:

  • 1 łyżeczkę posiekanego imbiru
  • 3 łyżeczki kwiatu hibiskusa

Następnie zalać wrzątkiem i przestudzić (do ok. 40 C), potem dodać miód. Pić ciepły.

Herbatka na przeziębienie

  • 1 łyżka kwiatów wiązówki
  • 1 łyżka lipy
  • 1 płaska łyżeczka świeżego startego korzenia imbiru

Wszystkie składniki zalać ½ litra wrzątku, zaparzać 15 min. następnie przelać do termosu. Uwaga! Dzieciom (ok. 3 roku życia) należy herbatkę rozcieńczyć wrzątkiem w proporcjach: na 1 cz. herbatki – 2 cz. wrzątku, dzieciom do 10 roku – w proporcji: 1:1.

Herbata z pomarańczą, goździkami i cynamonem

  • Herbata (zielona, czarna, inna)
  • Pomarańcza – 1 szt.
  • Miód – 1 łyżka
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Imbir świeży – kawałek ok. 2 cm
  • Goździki – 1 łyżeczka
  • Kora cynamonu – 2 sztuki (opcjonalnie)

Herbatę zaparzyć razem ze startym imbirem, goździkami i korą cynamonu (opcjonalnie). Odcedzić (korę cynamonu i goździki można zostawić dla ozdoby). Następnie dodać plasterki z połowy pomarańczy oraz sok z drugiej połówki pomarańczy. Kiedy herbata lekko przestygnie, na końcu dodać sok z cytryny i miód.

Herbata z jabłkiem i cynamonem

  • łyżeczka czarnej herbaty
  • łyżeczka suszonego jabłka
  • szczypta cynamonu
  • 2 goździki

Wszystkie składniki umieścić w zaparzaczu. Zalać wrzątkiem. Zaparzać pod przykryciem 4-5 minut.

Herbata z jabłkiem i anyżem

  • łyżeczka czarnej herbaty
  • kilka plastrów suszonego jabłka
  • szczypta cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 kuleczki czerwonego pieprzu
  • łyżeczka lub stołowa łyżka miodu (w zależności od upodobań)

Umieścić herbatę samą lub z suszonym jabłkiem w zaparzaczu. Dodać gwiazdę anyżu, pieprz i cynamon. Zalać wrzątkiem i zaparzać pod przykryciem ok 5-6 minut. Na koniec dodać odrobinę miodu.

Dla dorosłych, wieczorami – polecam również grzane czerwone wino z dodatkiem pomarańczy, imbiru, goździków, miodu i kardamonu. Również niebiańsko rozgrzewa :).