Kulinaria

Zdrowe i pożywne ciasteczka owsiane

ciasteczka owsianeOd jakiegoś czasu często robimy smaczną i zdrową przekąskę na słodko dla całej rodziny. Są to ciasteczka owsiane z różnymi dodatkami, bez cukru. Smakują zarówno dzieciom (i tym małym i tym większym) i dorosłym. Doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek. Robi się je bardzo prosto i szybko. Na prośbę kilku znajomych rodziców podaję szczegóły:

Oto przepis:

  • 2 szkl. płatków owsianych (najlepsze są górskie, byle nie błyskawiczne)
  • ½ szkl. mąki pełnoziarnistej
  •  2/3 szkl. wiórków kokosowych
  • ½ -1 szkl. pokrojonych orzechów (jak nie mam orzechów dodaję nasiona słonecznika, dyni, siemię lniane itp. – może być tego trochę więcej)
  • 1 szkl. suszonych owoców (jakichkolwiek, co kto ma lub lubi: rodzynki, morele, daktyle, śliwki, żurawina itp. – jeżeli są za duże, można pokroić)
  • 2 białka (można zmiksować na pianę wtedy będzie bardziej puszyste, ale niekoniecznie)
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ szk. ciepłej wody

Najpierw mieszamy wszystkie suche składniki, potem wszystkie mokre i łączymy. Układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok.180 st.C na ok. 20-25 min. I pieczemy :). Wierzch powinien się leciutko przyrumienić. Potem wyciągamy, kroimy w kosteczkę i zajadamy ze smakiem :).

Tak naprawdę możemy je zrobić z czego tylko chcemy. Jeżeli nie lubimy suszonych owoców dodajemy np. płatki migdałów, różne orzechy lub jeszcze coś innego. Myślę, że każdy znajdzie sposób na swoje ulubione :). Smacznego!