KulinariaRodzina i wychowanieŚwięta Bożego Narodzenia

Potrawy wigilijne dla dzieci

Czy pamiętacie ze swego dzieciństwa ten moment, kiedy cała rodzina zasiadała do stołu wigilijnego, a dla Ciebie był to najgorszy moment w roku, bo trzeba było „chociaż spróbować” tych wszystkich znienawidzonych potraw? Ja niestety pamiętam doskonale… Dlatego przedstawię Wam propozycje na pyszne potrawy wigilijne dla dzieci.

Jako dziecko nie lubiłam ani karpia – bo miał ości, ani kapusty z grzybami – bo była za kwaśna, nie mówiąc już o śledziu, czy kompocie z suszu lub makiełkach, ble! Jedyną rzeczą, którą mogłam normalnie zjeść, były ziemniaki, które mama gotowała, tylko po to, żebyśmy my dzieci zjedli cokolwiek.

Jednak my jako rodzice wcale nie musimy zgotować takiego losu naszym dzieciom. Są przecież różne zamienniki potraw wigilijnych, które nasze dzieci zjadają z wielkim smakiem. I właściwie co stoi na przeszkodzie, żeby im takie smakołyki przygotować?

I tak:

  1. zamiast zupy rybnej lub grzybowej, zróbmy pyszny barszcz
  2. zamiast pierogów z kapustą i grzybami, zróbmy pierogi ruskie
  3. zamiast kapusty z grzybami, zróbmy jarzynkę, którą lubią nasze dzieci np. marchewkę z groszkiem, fasolkę lub cokolwiek innego
  4. zamiast smażonego karpia i śledzi, ryby po grecku, przygotujmy paluszki lub pulpety rybne
  5. zamiast kompotu z suszu, ugotujmy kompot z truskawek lub innych ulubionych owoców
  6. zamiast makowca, upieczmy ciasto czekoladowe, piernik lub inne pyszne ciasto

I dzięki temu, nasze menu wigilijne staje się pełne, gdyż uzyskaliśmy dokładnie 12 potraw 🙂

A oto przepisy na potrawy wigilijne dla dzieci:

Pierogi ruskie

Ciasto:

pół kg mąki
szklanka gorącej wody
łyżka soli
Do dużej miski wsypać 1/2 mąki, dodać sól i wlać całą gorącą wodę, wymieszać. Ugniatając ciasto powoli dosypywać resztę mąki i dokładnie wyrobić, aż będzie elastyczne i miękkie. Takie ciasto można rozwałkowywać i wycinać szklanką kółka, które potem nadziewać farszem. Na końcu należy dokładnie zlepić brzegi.

Farsz:
• 300 g twarogu półtłustego
• 500 g ugotowanych ziemniaków
• duża cebula
• 2 łyżki masła klarowanego
• sól i pieprz

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odlać wodę i zmielić lub ubić tłuczkiem na puree, odstawić do przestudzenia. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Twaróg zmielić w maszynce lub użyć twarogu z kubełka. Połączyć składniki i wymieszać w jednolitą masę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pulpety rybne

Składniki:

Na 9 pulpetów rybnych ( 3 porcje):

– 50-60 dkg fileta z dorsza lub innej ryby
– 1 bułka namoczona w mleku
– 1 małe jajko
– pół pęczka pietruszki (jeśli dziecko nie lubi, to niekoniecznie)
– 1 mała cebulka
– 1 łyżka masła
– sól i pieprz do smaku
– tarta bułka mąka pszenna do obtaczania

Jeśli ryba jest mrożona należy dokładnie odcisnąć ją z nadmiaru wody. Rybę pokroić na mniejsze kawałki i wybrać ości, a następnie zmielić. Dodać odciśniętą z mleka bułkę, zeszkloną na maśle cebulkę pokroić w drobną kosteczkę, jajko oraz posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Ręce zwilżyć w wodzie i formować małe pulpety, obtaczać je solidnie w mące lub tartej bułce. Można je usmażyć na oleju (wtedy obtaczamy w tartej bułce lub ugotować w osolonej wodzie, wówczas obtaczamy w mące)

Paluszki rybne

Składniki:

filet z dorsza (bez skóry) lub innej ryby
sól
pieprz
słodka papryka
mąka pszenna
bułka tarta
1 jajko
olej do smażenia
masło

Rybę należy umyć i osuszyć, a następnie pokroić w ok. 5-6 cm paluchy. Doprawić z obu stron solą i pieprzem.
Na osobnych talerzach umieścić: na jednym mąkę, na drugim bułkę i paprykę wymieszać, na trzecim roztrzepane jajko.
Kawałki ryby obtoczyć po kolei w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Na koniec smażenia dodać masło i chwilę podsmażyć na małym ogniu. Podawać gorące.

Ciasto czekoladowe

Przepis na ciasto czekoladowe uwielbiane przez wszystkich znajdziecie tu: ciasto czekoladowe

Życzę Wam pięknej i smacznej Wigilii!!! 😀