Kulinaria

Farfalle Ani

farfalle ani 2Jakiś czas temu, Ania – jedna z naszych stałych czytelniczek, podesłała nam ciekawy przepis na danie z makaronem. Wyglądało tak przepysznie, że poprosiłam o możliwość zamieszczenia na blogu. Ania zgodziła się i dzięki temu mam dla Was wspaniały pomysł na obiad. Dziękuję Aniu!

Ania uwielbia gotować i z tego co widzę gotuje przepyszne rzeczy. Robi to z miłości do swoich 3 ukochanych mężczyzn ;). Może kiedyś doczekamy się jej osobistego kulinarnego bloga… Ania, pomyśl o tym koniecznie!

A oto przepis:

Składniki:
1 opakowanie makaronu farfalle/kokardki
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 podwójna pierś z kurczaka
brokuły mrożone lub świeże
ser cheddar 20- 30 dag
przyprawy 

Makaron gotuję wg przepisu na farfalle aniopakowaniu aldente, w tym samym czasie na makaronie gotuję brokuły na parze, jeśli oczywiście ktoś ma taki garnek. Jeżeli nie, to musi ugotować osobno. Pierś kroję w kostkę podsmażam na patelni posypując pod koniec smażenia przyprawą do kurczaka i dodaję pod koniec smażenia łyżkę masła. Paprykę i czerwoną cebulę siekam w piórka. Ser cheddar trę na tarce / grube oczka. Biorę naczynie żaroodporne, smaruję delikatnie spód masełkiem lub Kasią i układam warstwę makaronu, a na niej kurczaka, pomiędzy paprykę ,cebulę i brokuły (same różyczki), następnie posypuję serem i polewam białym sosem, który robię sama w małej ilości. I kolejna warstwa tak samo. Na wierzch pozostawiam sobie do dekoracji kilka sztuk każdego ze składników i już nie polewam sosem. (Sos tylko na dwie warstwy). Tak przygotowaną potrawę zapiekam w piekarniku 20 – 25min, w zależności od tego jaki chcę mieć efekt. Ja lubię jak makaron z wierzchu mocniej się przypiecze i brokuły również, dlatego długość czasu zapiekania, każdy musi dobrać sobie sam. Smacznego !!!
P.S. Zamiennik sera nie wchodzi w grę bo automatycznie potrawa zupełnie zmienia swój charakterystyczny i wykwintny smak !!!

Czyż nie wygląda zachęcająco 🙂

Przepis i zdjęcia od Ani K.