Kulinaria

Leniwe – szybki i pyszny obiad dla całej rodziny

leniwe2Dzisiaj wpis typowo kulinarny :). Może dlatego, że niekiedy tracę dużo czasu na wymyślanie menu obiadowego. Czasami są takie dni, że nie mamy weny co na ten obiad zrobić. Czasami jesteśmy bardzo zabiegani, że nie mamy czasu spędzać kilku godzin przy garach. Na takie właśnie sytuacje mam dla Was rewelacyjne danie: szybkie, bardzo proste, a przy tym smaczne (nawet dla niejadków) – leniwe z serków homogenizowanych.

Danie to serwowała czasami moja mama i szczerze mówiąc na jakiś czas o nim zapomniałam. Sposób przyrządzania odświeżyłam sobie całkiem niedawno i teraz znowu powróciło do łask. Stało się stałym punktem naszego domowego menu :). Zaznaczam, że chętnie je pałaszuje nawet mój dwulatek.leniwe1

Co nam jest potrzebne? Oczywiście serki homogenizowane (zasada jest prosta: jedno opakowanie na jednego członka rodziny), jajko, mąka, sól (ja dodaje jeszcze dwie łyżeczki cukru waniliowego), masło do roztopienia i cukier do posypania gotowego dania.

Sposób przyrządzenia:
leniwe3
Serki, jajko i mąkę wsypać do miski i zamieszać do połączenia się składników. Dodać do smaku odrobinę soli i cukier waniliowy. Konsystencja ciasta powinna być na tyle zwarta, aby dało się „ukulać” z tego rulony. W między czasie wstawiamy do zagotowania duży garnek z lekko leniwe4osoloną wodą. Następnie kulamy długie, w miarę cienkie rulony i kroimy je nożem w „kopytka”. Tak zrobione kluseczki wrzucamy do gotującej się wody i czekamy kilka minut aż wypłyną. Potem nakładamy na talerz, polewamy roztopionym masełkiem, posypujemy cukrem i danie gotowe :).

No i zajadamy się do syta! Smacznego! 🙂