Kulinaria

Ryż curry z warzywami – lekki i smaczny obiad po świętach

IMG_1010Święta właśnie minęły, w naszych brzuchach zalegają kiełbasy, szynki, jajka, ciasta i ciasteczka oraz inne ciężkie potrawy.
Dlatego dziś proponuję na obiad lekki ryż curry z warzywami (bez mięsa, bo dosyć go zjedliśmy w święta). Potrawa jest łatwa w przygotowaniu i co najważniejsze bardzo szybka: wystarczy nam ok. 20 minut i obiad gotowy.

Curry z ryżem i warzywami (bez mięsa)
Jeżeli jednak ktoś nie potrafi obejść się bez mięsa, to dodanie dietetycznej piersi z kurczaka pokrojonej w paseczki i podsmażonej z warzywami doda mięsnego posmaku.

Składniki:
Specjalnie nie podaję ilości i wielkości produktów, bo każdy może zrobić tą potrawę według własnego upodobania, byle było smacznie 😉

  • Ryż
  • Warzywa: co kto znajdzie w lodówce, ja wzięłam: cebulę, pieczarki, pomidora, czerwoną paprykę, marchewkę (można dodać kukurydzę, cukinię i inne warzywa)
  • Przyprawy: kurkuma, papryka (lub gotowa mieszanka curry), sól, czosnek, trawa cytrynowa lub 2-3 liście kaffiru (można dodać zioła i inne pasujące do dania przyprawy)
  • Mleczko kokosowe

Przygotowanie:

Na oleju podsmażamy lekko warzywa pokrojone w paski lub kosteczkę, doprawiamy przyprawami, dolewamy puszkę mleczka kokosowego, dodajemy trawę cytrynową lub liście kaffiru i dusimy pod przykryciem kilkanaście minut mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie gotujemy ryż i podajemy razem 🙂

Smacznego!

P.S. Moje dzieciaki po taki obiedzie wylizują talerze, tak im to smakuje 🙂