KulinariaRodzina i wychowanieŚwięta Bożego Narodzenia

Piernikowe szaleństwo – przepisy na pierniki

Wreszcie się zaczęło… piernikowe szaleństwo w naszym domu. O pieczeniu pierniczków myślałam już od jakiegoś czasu, ale nie miałam wypróbowanego przepisu. Wczoraj jednak dostałam bardzo prosty przepis od jednej z naszych czytelniczek i postanowiłam od razu zabrać się do pracy.

Do pieczenia pierniczków zaangażowałam wszystkich moich synów i o dziwo chętnie mi pomagali (no, może Grześ troszkę po swojemu 😉 ). Chłopaki podawali składniki, odmierzali odpowiednie ilości, wycinali pierniki z rozwałkowanego ciasta.

Upiekliśmy dwa rodzaje ciastek: pierwsze to takie, które muszą trochę poleżeć, aby zmiękły – myślę, że do świąt będą dobre, a drugie – takie, które można zjeść od razu :). Obydwa rodzaje robi się i piecze dość szybko. A idzie to jeszcze szybciej, gdy włączy się cała rodzina.
Muszę przyznać, że wyszły naprawdę pyszne.

W domu unosił się cudowny, korzenny, świąteczny zapach. I tym sposobem świąteczna atmosfera zaczęła nas otaczać. Magia świąt już u nas się pojawiła :). Teraz zaczniemy świąteczne odliczanie: świąteczne porządki, świąteczne dekoracje (może spróbujemy je zrobić sami), świąteczne kartki z życzeniami… Wszystko to, na co w poprzednie lata nie miałam czasu ani siły…

A oto przepisy na pierniki:

Pierniczki katarzynki (należy robić kilka tygodni przed świętami )

Składniki:
• 20 dag miodu
• 1 łyżeczka przypraw korzennych
• kilka łyżek karmelu (zamiast można dodać 1 łyżkę kakao)
• 10 dag cukru pudru
• 1 jajko
• 40 dag mąki pszennej
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Do płynnego miodu dodać przyprawy korzenne, cukier, trochę karmelu dla koloru, jajko, potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagnieść dość twarde ciasto*, rozwałkować na grubość 5 mm – 1 cm (nie cieniej) i wykrawać foremką katarzynki. Posmarować je z wierzchu wodą i piec na natłuszczonej i wysypanej mąką blaszce około 12 -15 minut (nie spiec, bo będą zbyt twarde) w temperaturze 190ºC.
* jeśli ciasto jest suche i nie chce się łatwo zagnieść, warto dodać 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany

pierniki przed i po upieczeniu

Szybkie pierniki (można piec nawet w wigilię)

Składniki na około 55 pierniczków:
• 300 g mąki pszennej
• 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
• 2 duże jajka
• 13 dag cukru pudru
• 10 dag masła, roztopionego
• 10 dag miodu
• 1 łyżka przyprawy do piernika
• 1 łyżka kakao
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 – 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.pierniczki przed i po upieczeniu i udekor

Owe pierniczki dzieciaki szybko zaczęły degustować. Chyba im smakowały, gdyż znikały w zawrotnym tempie. Będę musiała je jeszcze zrobić tuż przed świętami :).degustacje Grzesia

A dla chętnych mam jeszcze przepis na : Lukier do pierniczków:
• 1 szklanka cukru pudru
• 2-3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny (można dodać barwników spożywczych)
Cukier dokładnie rozprowadzić z wodą, jeśli będzie zbyt gęsty – dodać kilka kropel wody, jeśli zbyt rzadki – dorzucić cukru pudru. Ozdobić pierniczki, lukier szybko zastyga.

I jeszcze na deser 🙂

Waniliowe kruche ciasteczka z Rudolfemciasteczka rudolfy

Składniki na około 40 ciastek:
• 180 g zimnego masła
• 200 g cukru pudru
• 350 g mąki pszennej
• 1 duże jajko
• 1 żółtko
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
• szczypta soli

Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.*
Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.

Ponadto:
• 50 g mlecznej lub gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
• czerwone groszki (np. m&m’sy)
• lukier białkowy do przyklejania nosków (czekolada również się nadaje)

Na ostudzone ciasteczka przy pomocy lukru lub czekolady przyklejać noski, dekorować czekoladą wyciskaną z tutki papierowej, foliowego worka do dekoracji lub specjalnych pisaków do czekolady.
* ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można także mrozić.
Smacznego!