Kulinaria

Pomidorówka – zupa pomidorowa prawdziwie letnia

letnia pomidorówkaJest środek lata, pełnia sezonu na świeże zioła i warzywa. Zatem to najlepszy czas, aby zrobić na obiad pyszną, prawdziwie letnią zupę. Zupa pomidorowa jest uwielbiana i chętnie zjadana przez dzieci i dorosłych w każdym wieku.

W czasie przygotowywania zupy, korzystałam z naszej „letniej” kuchni na działce. Zaletą takiego gotowania jest to, że pod ręką mam świeże, pachnące zioła, które dodaję do każdej niemal potrawy.

A oto składniki:

Mięso z kością (opcjonalnie, ale nie trzeba)
Włoszczyzna (marchewki, por, seler, pietruszka)
Sól, pieprz, zmielona papryka ostra i słodka
2 ząbki czosnku
Cebula
Kilka świeżych pomidorów (poza sezonem mogą być pomidory w puszce)
Odrobinę masła
Świeże zioła: tymianek, oregano, bazylia
Przecier pomidorowy
Drobny makaron lub ryż

Przygotowanie:

W garnku przygotowujemy wywar na mięsie letnia pomidorówka1(lub bez mięsa) i warzywach. Następnie myjemy pomidory i zdejmujemy z nich skórkę (należy zalać pomidory wrzątkiem, a następnie ściągnąć skórę). Obieramy cebulę, kroimy ją w kostkę i dusimy na odrobinie masła. Potem dokładamy pokrojone pomidory i dalej dusimy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, dokładamy drobno pokrojony lub wyciśnięty czosnek i dalej dusimy. Następnie szatkujemy świeże zioła (tymianek, oregano i bazylię) i dodajemy do duszonych pomidorów. Tak przygotowaną pomidorowo-ziołową zasmażkę wrzucamy do gotowego wywaru mięsno-warzywnego. Doprawiamy do smaku solą (w razie potrzeby) i dodajemy parę łyżeczek przecieru pomidorowego (dla intensywniejszego koloru). Zupę można zabielić np. jogurtem typu greckiego. Gotujemy makaron lub ryż i gotowe! Konsumujemy na świeżym powietrzu, wówczas smakuje jeszcze lepiej 🙂  Smacznego!