Kulinaria

Zielona zupa z brokuła

Krem z brokułów 3Dziś jest dzień św. Patryka – zielone szaleństwo w Irlandii. I w związku z tym zaproponuję Wam na obiad zdrową, smaczną, całkiem zieloną zupę: krem z brokuła :).

Moi drodzy czytelnicy, z uwagi na to, że danie to jest również wyśmienite dla małych dzieci, nie dodajemy żadnych kostek rosołowych! Bulion warzywny robimy sami :).

Składniki:Brokuły w garnku2

  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • cebula
  • brokuły
  • (ewentualnie liść z kapusty)
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • jogurt naturalny
  • koperek

Wszystkie warzywa wrzucić do wody, posolić i Krem z brokułów 5gotować do miękkości. Następnie dodać 2 ząbki czosnku, łyżkę oliwy z oliwek, trochę pieprzu i wszystko zmiksować. Część brokuła (te najładniejsze „różyczki”) można ugotować osobno na parze, aby na samym końcu dodać do gotowej zupy. Udekorować łyżką jogurtu naturalnego i posiekanym koperkiem. Można podawać z makaronem, grzankami lub prażonymi nasionami np. słonecznika. Smacznego! 🙂