Zielona zupa z brokuła
Dziś jest dzień św. Patryka – zielone szaleństwo w Irlandii. I w związku z tym zaproponuję Wam na obiad zdrową, smaczną, całkiem zieloną zupę: krem z brokuła :).
Moi drodzy czytelnicy, z uwagi na to, że danie to jest również wyśmienite dla małych dzieci, nie dodajemy żadnych kostek rosołowych! Bulion warzywny robimy sami :).
- marchewka
- pietruszka
- seler
- por
- cebula
- brokuły
- (ewentualnie liść z kapusty)
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- jogurt naturalny
- koperek
Wszystkie warzywa wrzucić do wody, posolić i gotować do miękkości. Następnie dodać 2 ząbki czosnku, łyżkę oliwy z oliwek, trochę pieprzu i wszystko zmiksować. Część brokuła (te najładniejsze „różyczki”) można ugotować osobno na parze, aby na samym końcu dodać do gotowej zupy. Udekorować łyżką jogurtu naturalnego i posiekanym koperkiem. Można podawać z makaronem, grzankami lub prażonymi nasionami np. słonecznika. Smacznego! 🙂