Kulinarne warsztaty – smaki Tajlandii
Ostatnio miałam okazję uczestniczyć w naprawdę fantastycznym wydarzeniu – warsztatach kulinarnych. Odbywały się one we wspaniałym miejscu: Republice Słonecznej w Poznaniu. Jest tam świetnie wyposażona kuchnia oraz pokój z długim stołem, przy którym można skonsumować potrawy, które się zrobiło.
Motywem przewodnim naszego spotkania były smaki Tajlandii. Zależało nam na tym, aby potrawy były ciekawe, egzotyczne, stąd taki wybór. Warsztaty poprowadziła wielka miłośniczka gotowania – Kasia.
Gdzie kucharek sześć… – to powiedzenie zupełnie nie sprawdziło się w naszej sytuacji. W kuchni jednocześnie było aż 13 kucharek i każda kroiła, mieszała, obierała, gotowała. Wspierałyśmy się i uzupełniałyśmy. Atmosfera była cudowna. Pachniało Tajlandią. Kasia przekazywała nam swoją wiedzę i umiejętności kulinarne.
Na stole pojawiły się wiosenne spring rolls z krewetkami, sos imbirowo-cytrynowy, sataje z kurczaka, słodki sos arachidowy, zupa kokosowa z kurczakiem, ryż kokosowy, a na deser wariacje z ananasa: carpaccio, mus, ananas confit. Wszystko pyszne, pachnące i pięknie wyglądające.
Po trzech godzinach spędzonych w kuchni zasłużyłyśmy na degustację tajlandzkich potraw przy pięknie nakrytym stole. Podczas jedzenia słuchałyśmy opowieści Kasi o jej kulinarnych wyprawach do różnych zakątków świata.
Kuchnia tajlandzka jest naprawdę przepyszna. Co prawda niektóre składniki trzeba było zastąpić innymi, ze względu na niedostępność w naszych sklepach, ale i tak było bardzo egzotycznie. Myślę, że niejedna z nas spróbuje powtórzyć to w domu :). Dziękuję Kasiu, dziękuję Wam dziewczyny! Może kiedyś to powtórzymy… 🙂