KulinariaO wszystkimRodzina i wychowanie

Babka Wielkanocna – 6 prostych przepisów

Wielkanoc to czas słodkich wypieków. Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć babki. Dlatego poniżej przedstawiam Wam kilka przepisów na babkę wielkanocną. Jest wersja tradycyjna i wersja bardziej zdrowa. Wybierajcie!

Babka drożdżowa z marchewkowym purée

Babkę drożdżową można zaliczyć do zdrowszych ciast, gdyż robiona jest na drożdżach, które są bogate w witaminy z grupy B. Jeśli do babki doda się rodzynki, to zostanie wzbogacona w błonnik pokarmowy, który jest niezwykle istotny w diecie dzieci. Warto wiedzieć również, że babka jest mniej kaloryczna od innych ciast, dlatego polecam ją na święta.

SKŁADNIKI:• 150 g mąki orkiszowej razowej drobno mielonej typ. 2000g
• 100 g mąki orkiszowej typ. 550,
• 5 g drożdży suszonych instant lub 10 g świeżych (wówczas zrobić zaczyn z ciepłego mleka i drożdży),
• 1/3 szklanki ciepłego mleka roślinnego np. ryżowego,
• 1/2 szklanki purée z marchewki (czyli 3-4 marchewki ugotowane i zmiksowane)
• 65 g syropu z agawy, skórka z pomarańczy
• 50 g oleju np. ryżowego, rzepakowego,

• 1 łyżeczka esencji waniliowej lub mielonej wanilii,
• szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie mąki należy przesiać przez sito i wymieszać razem ze szczyptą soli. Do tego dodać drożdże oraz ciepłe mleko wymieszane z purée z marchewki, olejem i syropem z agawy. Następnie dodać skórkę z pomarańczy oraz wanilię. Dobrze zagnieść ciasto, by było miękkie i elastyczne. Tak pieczołowicie wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę. Po tym czasie wyrobić je jeszcze raz, tym razem krócej i przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Znowu odstawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 30-40 min. do zarumienienia.

Babka drożdżowa tradycyjna

SKŁADNIKI:

• 3,5 szklanki mąki
• 5 dag drożdży świeżych lub 21 g suchych
• 6 roztrzepanych żółtek,
• 1 roztrzepane jajko,
• szczypta soli
• 1 szklanka letniego mleka,
• pół szklanki drobnego cukru
• 125 g masła, roztopionego i przestudzonego
• 15 dag rodzynek
• ekstrakt cytrynowy (2 łyżeczki) lub aromat cytrynowy (sok z cytryny)

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszać przesianą mąkę, sól, cukier i drożdże (ze świeżych drożdży zrobić rozczyn). Dodać żółtka, jajko, masło, mleko i aromat cytrynowy, wszystko razem wymieszać i dobrze wyrobić ciasto. Dodać rodzynki i jeszcze raz wyrobić. Ciasto pozostawić w cieple pod przykryciem na ok. 1 godziny. Po tym czasie wyrobić jeszcze raz i przełożyć do przygotowanej (natłuszczonej) formy i pozostawić w cieple na ok. 1/2 godziny. Piec w temp. 180°C ok. 30 min. Babkę można nasączyć sokiem z cytryny pomieszanym z cukrem pudrem lub polać lukrem bądź czekoladą.

Babka cytrynowa

SKŁADNIKI:

• 4 duże jajka
• 150 g mąki pszennej
• 75 g mąki ziemniaczanej
• 200 g masła
• 180 g cukru
• 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
• skórka otarta z cytryny
• sok z 1,5 cytryny
• 5 łyżek cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Jajka oraz cukier ubić razem mikserem, do tego dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło roztopić i ciepłe przeleć do ciasta, miksować do połączenia składników. Skórkę z jednej cytryny wraz z sokiem z jednej cytryny dodać do ciasta, wymieszać. Napełnić przygotowaną formę ciastem i piec około 40 minut w temperaturze 180ºC.
Następnie kilkanaście minut chłodzić ciasto w blaszce. Po tym czasie skropić jeszcze ciepłą babkę odrobiną soku z cytryny. Potem wyjąć ciasto z formy i polać lukrem cytrynowym. Można też ozdobić startą skórką z cytryny wymieszaną z cukrem pudrem.

PRZYGOTOWANIE LUKRU CYTRYNOWEGO:

Do cukru pudru dodać kilka kropli soku z cytryny i mieszać do utworzenia jednolitej gęstej masy. Stopniowo dodawać sok z cytryny do uzyskania pożądanej konsystencji.

Babka cytrynowa na jogurcie

SKŁADNIKI:

Ciasto:
• 150g jogurtu naturalnego
• 3 jajka
• 160g cukru
• 130ml oleju
• 300g mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• skórka starka z jednej cytryny (opcjonalnie)
Lukier:
• 140g cukru pudru
• 3 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodać skórkę z cytryny, potem wlewać wolno olej cienkim strumieniem. Cały czas miksować. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodawać stopniowo jogurt. Wymieszać tylko do połączenia składników. Na końcu dodać mąkę z proszkiem i wymieszać lub zmiksować krótko do połączenia.
Ciasto przełożyć do formy keksowej o długości 30cm wysmarowanej masłem (lub margaryną) i posypanej mąką. Piec w temperaturze 180°C ok. 45 minut. Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Przygotować lukier. Cukier puder (najlepiej przesiany) utrzeć z sokiem z cytryny na gładką masę. Lukier wylać na babkę i rozprowadzić go szybko tylną stroną łyżki. Można udekorować plasterkami cytryny.

Babka piaskowa

SKŁADNIKI:

• 1 pełniejsza szklanka mąki pszennej – około 170 g
• 1 szklanka skrobi ziemniaczanej – 190 g
• 1 szklanka oleju roślinnego – 230 g
• 3/4 szklanki cukru drobnego – 190 g
• 5 średnich lub 4 duże jajka
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• opcjonalnie 1 cytryna
• lukier cytrynowy

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki sypkie bardzo dokładnie wymieszać. Następnie osobno ubić jajka z cukrem (cukier można zamienić na trzcinowy lub brązowy). Zmniejszyć moc miksera. Do puchu jajecznego wlać cienką strużką olej roślinny: rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron. Porem wsypać mieszankę składników sypkich i wymieszać ciasto z użyciem łyżki lub trzepaczki kuchennej. Delikatnie wymieszane ciasto przelaćj do formy. Formę z babką piaskową umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni . Ciasto piec ok 50 minut. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika. Po 10 minutach wyjąć ciasto z pieca. Po przestudzeniu ciasto babkę piaskową można polać lukrem cytrynowym.

Babka czekoladowa

SKŁADNIKI:

CIASTO
• 20 dag mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao (15 g)
• 10 dag cukru
• 15 dag masła
• 2 jajka
• 10 dag gorzkiej czekolady
• 1/2 szklanki mleka

POLEWA CZEKOLADOWA
• 10 dag deserowej lub gorzkiej czekolady
• 5 dag masła

PRZYGOTOWANIE:

Uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Podłużną foremkę (keksówkę) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Mąkę pszenną przesiać przez sitko, wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać kakao Czekoladę połamać na kawałki i razem z mlekiem rozpuścić na małym ogniu, wymieszać.

Miękkie masło i cukier utrzeć do białości Dodać jajka i ucierać Potem powoli wlewać rozpuszczoną z mlekiem czekoladę i cały czas miksować do połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, całość zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników.

Do przygotowanej formy przełożyć ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić w foremce. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć z foremki i polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

Polewa czekoladowa:
Polewę najlepiej przygotować przed samym polaniem. Czekoladę deserową (lub gorzką) połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej (metalową miskę z masłem i czekoladą umieścić na garnku z gotującą się wodą). Na koniec wymieszać do gładkości. Gorącą polewą polać ciasto.