KulinariaO wszystkim

Ciasteczka różyczki, proste i smaczne

IMG_1131Pamiętacie ten filmik, w którym w przyspieszonym tempie pokazano jak zrobić jabłkowe różyczki ? Otóż postanowiłam stworzyć te wspaniałe cudeńka w domu. Zakupiłam w sklepie gotowe ciasto (resztę składników miałam w domu) i zabrałam się do dzieła. Może i Wy spróbujecie? Proste, piękne i smaczne ciasteczka różyczki (choć moje nie są tak efektowne, jak na filmie) 🙂 Idealnie nadają się na przyjęcia, pikniki i inne tego typu imprezy.

Jeżeli ktoś nie widział filmiku, o którym mowa powyżej, może sobie odtworzyć tutaj: Ciasteczka różyczki filmik

Składniki:

  • Gotowe ciasto francuskie lub ciasto kruche (zrobiłam eksperymentalnie z dwóch różnych ciast)
  • Jabłka (na jedno ciasto ok. 3 mniejszych jabłek)
  • Cynamon
  • Cukier puder (ja akurat nie miałam to użyłam zwykłego cukru)

Sposób przygotowania:

Wyciągamy ciasto z opakowania, rozwijamIMG_1133y, dzielimy na paski grubości ok. 3-4 cm (tak na oko). Z jednego ciasta wychodzi ok. 8 pasków.
Na paski układamy pokrojone cienko plasterki jabłka namoczone chwilę w wodzie z sokiem z cytryny (aby nie straciły koloru). Następnie posypujemy odrobiną cynamonu i cukru i zaginamy brzeg ciasta, tak aby jabłka były niejako w kieszonce. Zawijamy w różyczki i wkładamy do formy od muffinek.IMG_1134
Ciasteczka z ciasta francuskiego pieczemy ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, natomiast z ciasta kruchego ok. 45 min w takiej samej temperaturze. Po wyjęciu z piekarnika można posypać z wierzchu odrobiną cukru pudru.

P.S. Smakują równie dobrze z ciasta francuskiego, jak i z ciasta kruchego 🙂

Smacznego!IMG_1132