Ciasteczka różyczki, proste i smaczne
Pamiętacie ten filmik, w którym w przyspieszonym tempie pokazano jak zrobić jabłkowe różyczki ? Otóż postanowiłam stworzyć te wspaniałe cudeńka w domu. Zakupiłam w sklepie gotowe ciasto (resztę składników miałam w domu) i zabrałam się do dzieła. Może i Wy spróbujecie? Proste, piękne i smaczne ciasteczka różyczki (choć moje nie są tak efektowne, jak na filmie) 🙂 Idealnie nadają się na przyjęcia, pikniki i inne tego typu imprezy.
Jeżeli ktoś nie widział filmiku, o którym mowa powyżej, może sobie odtworzyć tutaj: Ciasteczka różyczki filmik
Składniki:
- Gotowe ciasto francuskie lub ciasto kruche (zrobiłam eksperymentalnie z dwóch różnych ciast)
- Jabłka (na jedno ciasto ok. 3 mniejszych jabłek)
- Cynamon
- Cukier puder (ja akurat nie miałam to użyłam zwykłego cukru)
Sposób przygotowania:
Wyciągamy ciasto z opakowania, rozwijamy, dzielimy na paski grubości ok. 3-4 cm (tak na oko). Z jednego ciasta wychodzi ok. 8 pasków.
Na paski układamy pokrojone cienko plasterki jabłka namoczone chwilę w wodzie z sokiem z cytryny (aby nie straciły koloru). Następnie posypujemy odrobiną cynamonu i cukru i zaginamy brzeg ciasta, tak aby jabłka były niejako w kieszonce. Zawijamy w różyczki i wkładamy do formy od muffinek.
Ciasteczka z ciasta francuskiego pieczemy ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, natomiast z ciasta kruchego ok. 45 min w takiej samej temperaturze. Po wyjęciu z piekarnika można posypać z wierzchu odrobiną cukru pudru.
P.S. Smakują równie dobrze z ciasta francuskiego, jak i z ciasta kruchego 🙂