Ciasto bananowe bezglutenowe
Kiedy nagle najdzie Was ochota na coś słodkiego, albo odwiedzą Was niezapowiedziani goście, można zrobić ciasto bananowe – szybkie i proste 🙂 Polecam, dla całej rodziny.
Oto przepis:
Składniki:
• 4 dojrzałe banany,
• 1/2 szklanki cukru,
• 1/4 szklanki oleju,
• 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
• 1 i 1/2 szklanki mąki bezglutenowej (może być ciut więcej),
• 1 jajko,
• łyżeczka sody oczyszczonej,
• łyżeczka proszku do pieczenia,
• sok z ½ cytryny
Sposób przyrządzenia:
Banany obierać ze skórek, rozgnieść drobno widelcem lub blenderem. Następnie wlać olej, jogurt, jajko, cukier i wymieszać. Potem wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Miksować wszystko razem, do uzyskania gładkiej masy. Następnie przelać do formy (może być kek sówka lub inna) i piec ok. 50 min w temp. ok. 170 st. C.
Ciasto jest bezglutenowe, ale oczywiście można zrobić je również z mąki pszennej (proporcje takie same).