Kulinaria

Łatwy i szybki placek z owocami

placek owocowy1Trochę ostatnio dużo kulinariów na moim blogu. No cóż, czas temu sprzyja – zima. Jest zimno, trzeba się więc jakoś ogrzać i dodać energii :).

Dziś zaproponuję Wam łatwy i szybki, a przy tym pyszny placek z owocami. Zawsze się udaje i można go zrobić w każdej chwili (nawet jak przyjdą niezapowiedziani goście). U mnie w domu nazywamy go plackiem „Pani Bożenki”, gdyż przepis ten dostaliśmy właśnie od dobrej znajomej mojej mamy – Pani Bożenki :).

Oto przepis: czas przygotowania 10-20 min (w zależności od tego, czy robimy kruszonkę, czy nie)

placek owocowy

  • 4 białka ubić na sztywno,
  • dodać 1 szkl. cukru – miksować 4 żółtka – miksować
  • 2 szkl. mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia – miksować
  • 1 kostkę masła roztopić i delikatnie wlać do ciasta – wymieszać

Ciasto wlewamy do formy, na wierzch kładziemy owoce – można posypać kruszonką (lub po upieczeniu cukrem pudrem) i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st.C na ok 50 min (sprawdzić patyczkiem czy się upiekł).

ciasto porzeczkoweDo placka możemy wykorzystać jakiekolwiek owoce, mogą to być: jabłka, truskawki, wiśnie, morele, agrest, porzeczki, maliny, rabarbar itp. Z każdym smakuje rewelacyjnie! Uwielbiają go wszystkie moje chłopaki :). Rewelacyjnie nadaje się na wiosenną wycieczkę lub spotkanie grillowe, właściwie można go jeść zawsze i wszędzie :). Smacznego!