Muffinki – bardzo prosty i szybki przepis
Dziś proponuję Wam pyszne czekoladowe muffinki. Moje dzieciaki je uwielbiają. Zresztą nawet sami je robią, bo są bardzo proste i smaczne. Idealne na szybki podwieczorek.
Przygotowanie to zaledwie 5 minut! A więc do dzieła!
Składniki:
- 2 szkl. mąki
- Pół szkl.cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Pół szkl. oleju
- 1 jajko
- Szklanka mleka
- Gorzka czekolada
Włączyć piekarnik (z termo obiegiem na 180 st.C, bez termo obiegu na 200 st. C).
Połączyć wszystkie składniki suche, a potem dodać wszystkie mokre. Wymieszać. Nakładać do papierowych foremek do 2/3 ich wysokości. Do każdej włożyć kawałek gorzkiej czekolady. Można dodać także rodzynki. Piec ok. 20 min. w nagrzanym piekarniku. Smacznego!
P.S. Babeczki można robić na wiele sposobów. Jeśli chcemy jasne, to po prostu nie dodajemy kakao. Jeśli chcemy z owocami, to zamiast czekolady wkładamy do środka owoce: maliny, truskawki, wiśnie, jabłka itp…
Muffinki można z wierzchu posypać cukrem pudrem, kruszonką lub dowolnie udekorować 🙂