Proste i szybkie obiady, czyli dania jednogarnkowe
Lubię gotować, nawet bardzo. Na co dzień jednak staram się podawać swoim mężczyznom szybkie, proste i tanie dania, które nie wymagają długiego stania przy garach, a przy tym są smaczne, zdrowe, no i nie pozostawiają zbyt wielu naczyń do mycia. Są to dania jednogarnkowe, a właściwie dwugarnkowe, bo składają się z sosu i „wypełniacza”.
Tym wypełniaczem mogą być różne rzeczy: jakikolwiek makaron, ryż, kasza, ewentualnie (choć u nas rzadziej) ziemniaki. Dania jednogarnkowe mają jedną zasadniczą zaletę: składniki zawsze się znajdą w domu. Robię je ze wszystkiego co jest akurat pod ręką, a przede wszystkim z warzyw, czasami z mięsa (też jakiegokolwiek). Ważnym składnikiem są także odpowiednie zioła i przyprawy.
W moich sosach podstawą są warzywa, które nadają główną konsystencję. Są to na przykład: dynia, cukinia, świeże pomidory (mogą być z puszki). Do tego obowiązkowo dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulkę, czosnek. Wszystko podsmażam na niewielkiej ilości oleju rzepakowego, dodaję sól, pieprz i inne przyprawy oraz zioła.
Jeżeli jest to danie mięsne, to na początku również podsmażam kawałki mięsa (często jest to mięso mielone wieprzowo-wołowe lub gulaszowe – z kurczaka, indyka). Następnie dodaję inne warzywa: pokrojoną w kostkę lub startą na grubych oczkach marchewkę (czasami pietruszkę i seler), pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, niekiedy dodaję również fasolkę z puszki, groszek, czasami świeże pieczarki – wszystko zależy od mojej pomysłowości, dostępności produktów oraz rodzaju wypełniacza.
Jeżeli robię ryż – danie ma przeważnie nieco orientalny charakter – dodaję wówczas indyjskie przyprawy: kurkumę, paprykę czerwoną, paprykę ostrą, gałkę muszkatołową, garam masala, liść kaffiru lub trawę cytrynową. W takiej sytuacji nieodzowne jest również mleczko kokosowe.
Jeśli zaś danie będzie z kaszą – podstawą jest mięso, warzywa i np. pieczarki. Przyprawy wówczas są inne: majeranek, pieprz, czerwona papryka, ostra papryka, tymianek, rozmaryn i inne (według uznania).
Do makaronów stosuję przeważnie (choć nie zawsze) sosy na bazie pomidorów, bo tak najbardziej lubią moje dzieci. Wtedy obowiązkową przyprawą jest oregano, bazylia, różne rodzaje papryki. Sos jest albo typowo pomidorowy, albo boloński (z mięsem mielonym i groszkiem).
Nigdy moich dań nie zaciągam mąką. Gęstą konsystencję uzyskuję dzięki warzywom (pomidory, cukinia, dynia) albo dzięki dodaniu mleczka kokosowego. Czasami również dorzucam odrobinę przecieru pomidorowego (aby poprawić smak, kolor i gęstość potrawy).
Tego typu potrawy są uwielbiane przez dzieci (i nie tylko). Znakomicie sprawdzają się w sytuacjach: nagłego wyjątkowego głodu, braku czasu na wyszukane obiady, niezapowiedzianych gości i w wielu, wielu innych przypadkach 😉
Przygotowanie takiego dania zajmuje ok. 20-30 min i co najważniejsze danie może mieć dowolną ilość wersji, odmian i smaków, w zależności od zastosowanych produktów, więc prawdopodobnie nigdy się nie znudzi.
A tutaj znajdziecie przykładowy konkretny przepis: Ryż curry z warzywami
Polecam!