Zapiekanka z ziemniakami, dynią i cukinią
Sezon na dynie w pełni, więc mój mąż kupił ostatnio taką dorodną piękną sztukę. No i tak sobie leżała kilka dni, a ja wciąż przechodząc obok niej zastanawiałam się, do czego można ją wykorzystać…
I nagle w pewien piątkowy poranek mnie olśniło: może jakąś zapiekankę… Zaczęłam przeglądać przepisy, aż w końcu znalazłam dwa, które mi się spodobały, pomieszałam je i dodatkowo trochę zmodyfikowałam i wyszła mi rewelacyjna, przepyszna i pięknie wyglądająca zapiekanka z ziemniakami, dynią i cukinią, którą zachwycała się cała rodzina.
Oto przepis:
Składniki:
Ok. 1 kg ziemniaków
½ dynii (wielkości arbuza)
3 małe cukinie
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 jajka
Śmietana 12% (ok.1/2 szklanki)
Ser żółty i ser pleśniowy (opcjonalnie)
Zielona pietruszka i przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, papryka ostra)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać ze skórki, pokroić w plasterki i poukładać w naczyniu żaroodpornym. Na patelni rozgrzać olej, poddusić pokrojoną cebulkę, dynię obrać, pokroić w kostkę i dorzucić do cebulki. Następnie czosnek przepuścić przez praskę i dodać do cebuli i dyni. Dodać sól i pieprz do smaku i chwilę poddusić na małym ogniu (tak aby dynia zmiękła). W międzyczasie obrać cukinię i pokroić na plasterki.
Rozłożone w naczyniu ziemniaki można lekko posolić, następnie nakładamy na nie podduszoną dynię, a potem układamy plasterki cukinii. Na wierzch kładziemy plasterki sera pleśniowego oraz posypujemy startym żółtym serem. Z jaj i śmietany robimy sos, mieszając je razem i doprawiając solą, szczyptą kurkumy oraz ostrej i słodkiej papryki. Następnie sosem tym polewamy zapiekankę, posypujemy zieloną pietruszką i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Zapiekamy ok. 35-40 min. Smacznego!