Placuszki z kaszy jaglanej
Placuszki z kaszy jaglanej to doskonały pomysł na zdrowy posiłek. Można je podawać dzieciom powyżej 1. roku życia. Smakują rewelacyjnie z różnymi sosami i dodatkami. Można je podawać jako wytrawne, ale również na słodko np. z owocami. Oto moja propozycja:
(przepis dla 4 osób)
Składniki:
opakowanie kaszy jaglanej (350 g)
2 jajka
4 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mielonej czerwonej słodkiej papryki
1-2 łyżeczki soli morskiej
jogurt naturalny (może być typu greckiego)
1 liść laurowy
przykładowy sos:
1 cebula
olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów
przyprawy: sól, pieprz, oregano (zioła dalmatyńskie)
Przygotowanie:
Kaszę prażyć na suchej patelni 2-3 minuty (trzeba uważać aby się nie przypaliła). Zalać szklanką wody, odcedzić, umieścić w średnim garnku. Ugotować według przepisu na opakowaniu z solą i liściem laurowym. Odcedzić, dodać jaja, kurkumę, paprykę, mąkę kukurydzianą, pieprz i sól. Całość zmiksować za pomocą blendera. Jeżeli ciasto jest za gęste, dodać 2-4 łyżki jogurtu naturalnego i wymieszać.
Placki smażyć na sklarowanym maśle lub oliwie. Muszą być dość grube (ok 1-1,5 cm), aby się nie rozwaliły podczas przewracania na drugą stronę. Podawać z różnymi sosami, np. pieczarkowym, pomidorowym, podsmażonym boczkiem, pomidorami, awokado i sałatą, można również podać z samym jogurtem naturalnym lub na słodko.
Cebulkę pokroić w kosteczkę, zeszklić na maśle, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, pomidory z puszki lub świeże bez skórki, przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylię. Dusić parę minut aż wszystko zmięknie i wyparuje trochę wody z pomidorów. Można zmiksować blenderem na gładką masę. Gotowym sosem polać placuszki jaglane.