Zdrowe chipsy z warzyw i owoców
Wszyscy lubimy przekąski. Zarówno my, dorośli, jak i nasze dzieci – te duże i te małe. Chętnie sięgamy po pyszne chipsy, paluszki, krakersy i inne słone „podgryzacze”. Nie wyobrażamy sobie pójścia do kina, czy obejrzenia filmu bez popcornu. Jednak czy sprawdzamy na opakowaniu składniki takich przekąsek? Jeżeli nie, zróbmy to jak najszybciej. Okazuje się, że to sam tłuszcz, wzmacniacz smaku – glutaminian sodu i spore ilości soli. Wszystko to w dużych ilościach jest szkodliwe dla naszego zdrowia, a naszym dzieciom szkodzi jeszcze bardziej.
Ja zaproponuję Wam sporządzenie zdrowych przekąsek: chipsów z warzyw i owoców. Zdrowe chipsy nie zawierają niebezpiecznych dla organizmu związków, a są smaczne i pożywne. Jeżeli nie przyprawimy ich zbyt ostro, mogą je chrupać nawet małe dzieci. 🙂
Chipsy marchewkowe – na ostro
Składniki:
• Marchewka
• Odrobina oliwy
• Papryka (może być ostra lub inne przyprawy)
Marchewkę kroimy na cienkie plasterki (2-3 mm), wkładamy do miski, skrapiamy oliwą, dosypujemy paprykę lub/i inne przyprawy, mieszamy, następnie układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok. 160-180 stopni). Pieczemy do momentu, aż będą lekko chrupiące 🙂 (ok.30-40 min)
Chipsy marchewkowe z cynamonem
Robimy tak samo, jak powyższe lecz zamiast przypraw i oliwy marchewkę posypujemy cynamonem.
Chipsy jabłkowe
Jabłka myjemy, kroimy na cienkie plasterki (można posypać je cynamonem) i suszymy w suszarce lub piekarniku aż będą lekko chrupiące.
Chipsy gruszkowe
Składniki:
• 4 twarde gruszki
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżka cukru brązowego
• 1 łyżeczka cynamonu
Gruszki myjemy, osuszamy i kroimy cienkie plastry ( 2 – 3 mm ).
Plasterki skrapiamy sokiem z cytryny.
Gruszki można suszyć zarówno w piekarniku, jak i w suszarce do grzybów i owoców.
Chipsy z buraczków
Składniki:
• kilka buraczków
• ulubione zioła np. bazylia, oregano, słodka papryka, sól
Wykonanie:
1. Buraczki obieramy, kroimy w talarki.
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, polewamy odrobiną oliwy, wykładamy talarki buraczków i posypujemy ziołami, mieszamy i obracamy, żeby z obu stron były w przyprawach.
3. Pieczemy w piekarniku ok 20, 25 minut (ok.190 stopni). W połowie czasu talarki obracamy na drugą stronę.
Tak przygotowane chipsy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Chipsy bananowe
Potrzebujemy:
• banany (w miarę twarde, ale nie zielone)
• łyżka miodu
• 2 łyżki soku z cytryny
• silikonowy (lub inny) pędzelek
• papier do pieczenia
• piekarnik z termoobiegiem
Piekarnik nagrzewamy do 70 stopni. Blachę wykładamy papierem, układamy na nich pokrojone w cienkie plastry banany. Wkładamy blachę do piekarnika, którego drzwiczki mają pozostać uchylone, włączamy termoobieg. Po 15 minutach przewracamy banany na drugą stronę, na kolejne 15 minut.
Po tym czasie miód mieszamy z sokiem z cytryny, silikonowym pędzelkiem smarujemy każdy plasterek powstałą miksturą. Gdy odpowiednio wyschną z jednej strony, przewracamy na drugą i znowu smarujemy. Moje bananowe, chrupiące i bardzo smakowite chipsy były gotowe po około godzinie.
Samo zdrowie 🙂
Chipsy cukiniowe
Składniki (ilość według zapotrzebowania)
Cukinia (1, średniego rozmiaru)
Oliwa (1 łyżka) – można pominąć
Sól (można użyć też ulubionych przypraw i ziół)
Rozgrzewamy piekarnik do 100*C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Cukinię kroimy w cienkie, najlepiej 2 milimetrowe plasterki .Plasterki cukinii rozkładamy na ręczniku papierowym, po czym rozkładamy na nie drugą warstwę ręcznika. Przyciskamy każdy plasterek. Dzięki temu wyciśniemy nadmiar wody, a pieczenie będzie odrobinę krótsze.
Cukinie układamy na blasze do pieczenia. Równo i ściśle obok siebie, upewniając się, że na siebie nie nachodzą.
Do małej miseczki lub kubeczka wlewamy odrobinę oliwy. Rozsmarowujemy ją pędzelkiem na każdy plasterek. Cukinię posypujemy solą (lub innymi przyprawami).
Chipsy pieczemy około 2 godzin, do czasu aż zaczną brązowieć, być chrupiące i lekko ostre. W połowie pieczenia plasterki odwracamy na drugą stronę. Po wyłączeniu piekarnika, możemy je jeszcze w nim zostawić na około 30 min, pilnując aby się nie spaliły.
Po dokładnym wystygnięciu najlepiej jest je przechowywać do 3 dni w szczelnym zamknięciu.
Ja na razie zrobiłam zdrowe chipsy marchewkowe i jabłkowe. Wyszły przepyszne. Zjedliśmy je ze smakiem przy fajnym filmie :). Na pewno wypróbuję wszystkie podane wyżej przepisy. Was również do tego namawiam.
Smacznego ! 🙂