Zdrowy deser z kaszy jaglanej, nie tylko dla wegan
Od jakiegoś czasu staramy się odżywiać zdrowo i mniej kalorycznie. Najpierw przez 6 tygodni byłam z mężem na warzywno-owocowym poście oczyszczająco-zrowotnym, dzięki któremu pozbyliśmy się zalegających w organizmie toksyn, wyleczyliśmy co nieco oraz zrzuciliśmy kilka zbędnych kilogramów, a teraz staramy się zdrowo i świadomie odżywiać zwracając szczególną uwagę na składniki i źródło pochodzenia poszczególnych produktów.
Z racji nowego stylu życia w znacznym stopniu ograniczyliśmy spożywanie mięsa oraz słodyczy (cukrów). Ale przecież czasami przychodzi wielka ochota na coś słodkiego i wtedy właśnie szukamy alternatyw do wszelkiego rodzaju ciasteczek, batonów nafaszerowanych chemią. I właśnie w ten sposób zrodził się pomysł na zdrowy deser z kaszy jaglanej.
Składniki na 4-5 porcji:
2 woreczki kaszy jaglanej
½ tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
Miód do smaku
Odrobina mleczka kokosowego
Opakowanie mrożonych truskawek
Opcjonalnie konfitury lub powidła własnej roboty (bez cukru)
Sposób przyrządzenia:
1. Gotujemy kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu
2. Jeden woreczek jeszcze gorącej kaszy wrzucamy do pojemnika, dodajemy połamaną gorzką czekoladę oraz kakao oraz łyżkę miodu i miksujemy na w miarę gładką masę. Jeżeli masa jaglana jest za gęsta dolewamy odrobinę mleczka kokosowego
3. Do drugiego woreczka kaszy jaglanej dodajemy mrożone truskawki (wg uznania) i łyżeczkę miodu. Miksujemy na jednolitą masę. Gdy jest za gęsta dodajemy odrobinę mleczka kokosowego.
4. Pozostałe mrożone truskawki miksujemy z łyżeczką miodu i odrobiną mleczka kokosowego na mus.
5. Następnie w naczyniu układamy nasze produkty warstwami: najpierw masę czekoladową, na to odrobina konfitury lub powideł, następnie masa jaglana truskawkowa, a na wierzch mus truskawkowy
Tak sporządzony deser wygląda bardzo efektownie, a smakuje wyśmienicie. Jest sycący i zdrowy. Idealny jako słodka przekąska zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych, a do tego wegański 🙂